新东方网>呼和浩特新东方学校>大学考试>四六级考试资讯>正文

2019年12月四级英语考试 | 新东方呼和浩特学校试卷解析新鲜出炉!

2019-12-24 17:47

来源:新东方呼和浩特学校

  

  四级写作解析

  新东方呼和浩特学校  李德忠

  PartⅠ Writing ( 30 minutes )(第一套)

  Directions : For this part,you are allowed 30 minutes to write a letter to a foreign friend who wants to learn Chinese. Please recommend a place to him. You should write at least 120words but no more than 180words.

  试题分析:

  2019年连续两次出现应用文,这可能让长期将备考重点放在议论文上的同学茫然无措。所以备考时应全面掌握各种文体的写法。

  此次作文考题与2014年6月类似,要求考生向外国朋友推荐一处学习英语的地方。全文可按如下思路完成。第一段:对于外国朋友的想法表示赞同,并标明写信目的。第二段:举出推荐城市,并简单说明理由,理由要具体,清晰。第三段:表示希望对方采纳意见,并祝愿。

  另外要注意书信格式。

  参考范文如下,同学们可以根据自身情况选择采纳。

  Dear Smith,

  I am so glad that you are interested in Chinese. In contemporary world, Chinese is playing a more and more important role in international communication, and I am writing this letter to tell you the ideal place to learn Chinese.

  In my experience, I strongly recommend that you should study Chinese in Beijing. First of all, Beijing is the capital of China and most people there speak standard Mandarin, which can provide you with a good language environment and make the process of learning Chinese more easy. Secondly, in Beijing there are numerous foreign students, from whom you can learn a lot of experience. Last but not least, in Beijing you can learn about the splendid Chinese culture, which will make you have a comprehensive understanding of Chinese.  

  I hope my advice will be helpful and welcome to China and have a good experience of Chinese learning!

                                                            Yours sincerely,

      Li Ming

  PartⅠ Writing ( 30 minutes )(第二套)

  Directions: For this part, you are allowed 30 minutes to write a letter to a foreign friend who wants to learn Chinese. Please recommend a university to him. You should write at least 120 words but no more than 180 words.

  试题分析:

  2019年连续两次出现应用文,这可能让长期将备考重点放在议论文上的同学茫然无措。所以备考时应全面掌握各种文体的写法。

  此次作文考题与2014年6月类似,要求考生向外国朋友推荐一处学习英语的大学。全文可按如下思路完成。第一段:对于外国朋友的想法表示赞同,并标明写信目的。第二段:举出推荐大学,一定写一个自己熟悉的大学并知道校名如何书写如北外,北大,清华等,并简单说明理由,理由要具体,清晰。第三段:表示希望对方采纳意见,并祝愿。

  另外要注意书信格式。

  参考范文如下,同学们可以根据自身情况选择采纳。

  Dear Smith,

  With great delight I learn that you are so interested in Chinese. In fact, the development of economic globalization and international communication has made Chinese one of the most popular languages. If you want to learn Chinese in a university in China, I think Beijing Foreign Studies University(BFSU) is the first choice.

  First of all, BFSU is located in Beijing, where most Chinese can speak standard modern Chinese. You will make rapid progress in such a good language environment. Meanwhile, you can touch splendid Chinese culture and history then get a comprehensive understanding of Chinese. Secondly, the teachers in BFSU are the best in China. They are not only good at language teaching, but also good at doing research. I am sure you will be impressed by those academic masters. Last but not least, in BFSU, the atmosphere of study is very good. College students there are all hardworking and friendly, which is helpful to you.

  I hope the suggestion above will help you make a proper choice. I am looking forward to seeing you in China.

  Yours sincerely,

  Li Ming

  四级翻译解析

  新东方呼和浩特学校  李德忠

  试题分析:本篇汉译英与2015年12月中国父母类似,整体难度不大,翻译时应注意汉语的理解,信息的完整及英文的连贯。

  Part IV Translation (30 minutes)

  Direction: For this part, you are allowed 30 minutes to translate a passage from Chinese into English. You should write your answer on Answer Sheet 2.

  中国的家庭观念与其文化传统有关。和睦的大家庭曾非常令人羡慕。过去四代同堂并不少见。由于这个传统,许多年轻人婚后继续与父母同住。今天,这个传统正在改变。随着住房条件的改善,越来越多年轻夫妇选择与父母分开住。但他们之间的联系依然很密切。许多老年人仍然帮着照看孙辈。年轻夫妇也抽时间探望父母,特别是在春节和中秋节等重要节日。

  Chinese people’s understanding of family is related to the cultural tradition of China. Harmonious big family was quite admired and four generations often lived in one family in the past. Because of that tradition, many young men continued to live with their parents after marriage. In contemporary China, however, the tradition is changing. With the improvement of housing condition, an increasing number of young couples choose to live separately from parents but still keep a frequent and close contact with them. Many aged parents help to look after their grandsons or granddaughters and young couples also manage to find time to visit their parents, especially in some important festivals such as the Spring Festival and the Mid-autumn Festival

  试题分析:本篇汉译英与2015年12月中国父母类似,整体难度适中,翻译时应注意汉语的理解,信息的完整及英文的连贯,同时对于一些难点要适当变通。

  Part IV Translation (30 minutes)

  Direction: For this part, you are allowed 30 minutes to translate a passage from Chinese into English. You should write your answer on Answer Sheet 2.

  中国家庭十分重视孩子的教育。许多父母认为应该努力工作,确保孩子受到良好的教育。他们不仅非常情愿为孩子的教育投资,而且花很多时间督促他们学习。多数家长希望孩子能上名牌大学。由于改革开放,越来越多的家长能送孩子到国外学习或参加国际交流项目,让其拓宽视野。通过这些努力,他们期望孩子健康成长,为国家的发展和繁荣做出贡献。

  In Chinese families, children’s education was paid quiet a lot attention. Many parents consider that they should work hard to ensure their children get high-quality education. Not only are they willing to invest on their children’s education, but also they spend much time supervising and encouraging them. And, most parents expect their children can attend prestigious universities. The policy of reform and opening up has enabled more and more parents to send their children to study abroad or take part in international exchange programs to broaden their horizons. By all those efforts, they hope their children grow healthily and make a contribution to country’s development and prosperity.

  试题分析:本篇汉译英偏传统文化类,与2019年6月类似,整体难度适中,翻译时应注意汉语的理解,信息的完整及英文的连贯和简洁,同时对于一些难点要适当变通。

  Part IV Translation (30 minutes)

  Direction: For this part, you are allowed 30 minutes to translate a passage from Chinese into English. You should write your answer on Answer Sheet 2.

  中国汉族人的全名由姓和名组成。中文姓名的特点是,姓总是在前,名跟在其后,千百年来,父姓一直世代相传。然而,如今,孩子跟母亲姓并不罕见。一般来说,名有一个或两个汉字,通常承载父母对孩子的愿望。从孩子的名字可以推断出父母希望孩子成为什么样的人,或者预期他们过什么样的生活。父母非常重视给孩子取名,因为名字往往会伴随孩子一生。

  The full name of Han Chinese consists of family name and given name. In a Chinese name, the family name always appears ahead of the given name, and over the past centuries, the father’s family name has been passed on from generation to generation. Nowadays, however, it is not rare that a child is named using his/her mother’s family name. Generally speaking, a given name includes one or two Chinese characters, which bears parents’ expectation for children. We can infer from a child’s name that what kind of people his parents hope him to be and what life his parents hope him to live. Parents attach great importance to giving a name to their children, whom the given name would accompany all their life. 

  四级阅读解析

  新东方呼和浩特学校 高渝婷

  Section A 选词填空

  卷一

  26:B admiring

  27:M sealed

  28:I natural

  29:C contains

  30:K released

  31:L revealing

  32:O substance

  33:G liquid

  34:E evidence

  35:J potential

  卷二

  26:B conclusion

  27:L spread

  28:K slim

  29:A accurate

  30:O vulnerable

  32:E evaluate

  33:G flights

  34:D either

  35:H largely

  卷三

  26:O unpleasant

  27:A adjusted

  28:D experience

  29:C equivalent

  30:G individual

  31: H originally

  32: K reduce

  33: N thrive

  34: E filters

  35: F frequently 

  Section B 信息匹配

  卷一

  36:E段落第一句:USPS has sophisticated emergency plans for natural disasters

  37:Ⅰ段落第一句:Mail companies are logistics(物流) companles,

  38:C段落第一句:As global surface temperatures increase, so does the likelihood

  39:G段落第一句:Every day, USPS processes, on average,493.4 million pieces。

  40:K段落第一句:Rebuilding can take a long time, and even then

  41:F段落第一句:As soon as it' s safe enough to be outside,

  42:B段落第一句:Even the United States Postal Service(USPS) suspended mail

  43:J段落第一句:Private courier companies, which have more dollars to spend

  44:D段落第一句:Days after the deadly2017 wildfires in Santa rosa,

  45:H段落第一句:It can be hard to identify which parcels are carrying crucial items

  卷二

  36:F段落第一句:The city is no empty

  37:Ⅰ段落第一句:Park Yeon See, the man who first imagined Songdo

  38:D段落第一句;Chances are you' ve actually seen this place

  39:G段落第一句:"What' s happened is that our focus on creating that quality of life

  40:B段落第一句:“Thel8 Sth century really was a waterborne century,

  41:E段落第一句:The city was supposed to be a hub for global companies

  42:H段落第一句:But this is not star Trek。

  43:A段落第一句:Getting around a city is one thing- -and then there' s the matter of

  44: J段落第一句:Songdo' s backers contend that it' s still early

  45:C段落第一句:Songdo is a stone' s throw from South korea' s Incheon Airport

  卷三

  36: E 首句: If breakfast alone isn't a guarantee of weight loss

  37: I 首句: What's more important, some argue, is what we eat for breakfast

  38:B 首句: The body uses a lot of energy stores for growth and repair

  39:G 首句: Researchers from the University of Surrey and University of Aberdeen

  40:D 首句: But as with any study of this kind, it was unclear if

  41:J 首句: But some research suggests if we're going to eat sugary foods

  42:A首句: Along with old classics like“ carrots ive you night vision

  43:F 首句:A 2016 review of 10 studies looking into the relationship

  44:C首句:What' s the reality?

  45:H首句: Breakfast is also associated with improved brain function

  Section C 仔细阅读

  卷一

  46-50:AI助手

  46: B It is a course designed for students to learn online

  47. C Students questions were unsatisfied weith the assistants

  48: A She turned out to be a great success

  49: D They could not tell her from a real person

  50: C AsSign her to answer more of students'questions

  51-5:科学筹款

  51: C Not all of them achieved their anticipated goals

  52. B To identify reasons for their different outcomes

  53: B Its interaction with prospective donors

  54: A They should be small to be successfu

  55: D Their feeling of connection to the scientists themselves

  卷二

  46-50:饮料征税

  46: B It may encourage other us cities to follow suit

  47: C Take legal action against it

  48: D It criticized the measure through advertising

  49: B Help people to fix certain long-time health issues

  50: A They are becoming rather sensitive issues

  51-55:微波炉

  51: D The use of microwaves emits more CO2 than people think

  52: A They are becoming more affordable

  53: B Improving microwave users habits

  54: A There are far more emissions from cars than from microwaves

  55: C It plays a positives role in environmental protection

  卷三

  46-50:教材的命运

  46: C)They cant connect professors and students as textbooks do

  47: D)Falling sales

  48: A)Reform its structures

  49: C)Answer questions using their personal experience

  50: B)They can learn in an interactive way

  51-55:新型物种

  51: D)It gets energy from both food and sunlight

  52: A)The genes it captures from the sea plant algae

  53: D) They can produce chlorophyll on their own

  54: C)They don't usually function inside animal cells

  55: B)Theley can survive for months without eating

  附部分原题

  卷二原文

  Section A

  Finally, some good news about airplane traverl. If you are on a plane with a sick passenger, you are unlikely to get sick. That is the 26 of a new study that looked at how respiratory(呼吸道)viruses 27 on airplanes. Researchers found that only people who were seated in individual – had a high risk of catching the illness. All other passengers had only a very 28 chance of getting sick ,according to the findings. Media reports have not necessarily presented 29 information about the risk of getting infected on an airplane in the past. Therefore ,these new findings should help airplane passengers to feel less 30 to catching respiratory infections while traveling by air.

  Prior to the new study, litter was known about the risks of getting 31 infected by common respiratory viruses, such as the flu or common cold, on an airplane, the researchers said. So, to 32the risks of infection, the study team flew on 10 different 33 in the U.S. 34 side of a person infected with flu, as well as those sitting one roe in front of or behind this individual, had about an 80 person chance of getting sick. But other passengers were 35 safe from infection. They had a less than 3 percent chance of catching the flu. 

  A)accurate

  B)conclusion

  C)directly

  D)either

  E)evaluate

  F)explorations

  G)flights

  H)largely

  I)nearby

  J)respond

  K)slim

  L)spread

  M)summit

  N)vividly

  O)vulnerable

  Section C

  Directions: There are 2 passages in this section. Each passage is followed by some questions or unfinished statements. For each of them there are four choices marked A),B),C) and D). You should decide on the best choice and mark the corresponding letter on Answer Sheet 2 with a single line through the centre.

  Passage One

  Questions 46 to 50 are based on the following passage.

  The fifth largest city in the US passed a significant soda tax proposal that will levy(征税) 1.5 cents per liquid ounce on distributors.

  Philadelphia's new measure was approved by a 13 to 4 city council vote. It sets a new bar for similar initiatives across the country. It is proof that taxes on sugary drinks can win substantial support outside super-liberal areas. Until now, the only city to successfully pass and implement a

  soda tax was Berkeley, California, in 2014.

  The tax will apply to regular and diet sodas, as well as other drinks with added sugar, such as Gatorade and iced teas. It's expected to raise $410 million over the next five years, most of which will go toward funding a universal pre-kindergarten program for the city.

  While the city council vote was met with applause inside the council room, opponents to the measure, including soda lobbyists, made sharp criticisms and a promise to challenge the tax in court.

  "The tax passed today unfairly singles out beverages -including low-and no-calorie choices." said Lauren Kane, spokeswoman for the American Beverage Association." But most importantly, it is against the law. So we will side with the majority of the people of Philadelphia who oppose this tax and take legal action to stop it."

  An industry-backed anti-tax campaign has spent at least S4 million on advertisements. The ads criticized the measure, characterizing it as a "grocery tax."

  Public health groups applauded the approved tax as a step toward fixing certain lasting health issues that plague Americans. "The move to recapture a small part of the profits from an industry that pushes a product that contributes to diabetes, obesity and heart disease in poorer communities in order to reinvest in those communities will sure be inspirational to many other places," said Jim Krieger, executive director of Healthy Food America." Indeed, we are already hearing from some of them. It's not 'just Berkeley' anymore."

  Similar measures in California's Albany, Oakland, San Francisco and Colorado's Boulder are becoming hot-button issues. Health advocacy groups have hinted that even more might be coming.

  46. What does the passage say about the new by-approved soda tax in Philadelphia?

  A) It will change the lifestyle of many consumers.

  B) It may encourage other US cities to follow suit.

  C) It will cut soda consumption among low-income communities.

  D) It may influence the marketing strategies of the soda business.

  47. What will the opponents probably do to respond to the soda tax proposal?

  A)   

  B) Bargain with the city council.

  C) Refuse to pay additional tax.

  D) Take legal action against it.

  E) Try to win public support.

  48. What did the industry-backed anti-tax campaign do about the soda tax proposal?

  A) It tried to arouse hostile feelings among consumers.

  B) It tried to sending letters of protest to the media.

  C) It kept sending letters of protest to the media.

  D) It criticized the measure through advertising.

  49. What did public health groups think the soda tax would do?

  A) Alert people to the risk of sugar-induced diseases.

  B) Help people to fix certain long-time health issues.

  C) Add to the fund for their research on diseases.

  D) Benefit low-income people across the country.

  50. What do we learn about similar measures concerning the soda tax in some other cities?

  A) They are becoming rather sensitive issues.

  B) They are spreading panic in the soda industry.

  C) They are reducing the incidence of sugar-induced diseases.

  D) They are taking away a lot of profit from the soda industry.

  Passage Two

  Questions 51 to 55 are based on the following passage.

  Popping food into the microwave for a couple of minutes may seem utterly harmless, but Europe’s stock of these quick-cooking ovens emit as much carbon as nearly 7 million cars, a new study has found. And the problem is growing. With costs falling and kitchen appliances becoming “status” items, owners are throwing away microwaves after an average of eight years. This is pushing sales of new microwaves which are expected to reach 135 million annually in the EU by the end of the decade.

    A study by the University of Manchester calculated the emissions of CO₂ - the main greenhouse gas responsible for climate change – at every stage of microwaves, from manufacture to waste disposal. “It is electricity consumption by microwaves that has the biggest impact on the environment.” say the authors. The authors also calculate that the emissions from using 19 microwaves over a year are the same as those from using a car. According to the same study, efforts to reduce consumption should focus on improving consumer awareness and behavior. For example, consumers could use appliances in a more efficient way by adjusting the time of cooking to the type of food.

    However, David Reay, professor of carbon management, argues that, although microwaves use a great deal of energy, their emissions are minor compared to those from cars. In the UK alone, there are around 30 million cars. These cars emit more than all the microwaves in the EU. Backing this up, recent data show that passenger cars in the UK emitted 69 million tons of CO₂ in 2015. This is 10 times the amount this new microwave oven study estimates for annual emissions for all the microwave ovens in the EU. Further, the energy used by microwaves is lower than any other form of cooking. Among common kitchen appliances used for cooking, microwaves are the most energy efficient, followed by a stove and finally a standard oven. Thus, rising microwave sales could be seen as a positive thing.

  51. What is the finding of the new study?

  A) Quick-cooking microwave ovens have become more popular.

  B) The frequent use of microwaves may do harm to our health.

  C) CO₂ emissions constitute a major threat to the environment.

  D) The use of microwaves emits more CO₂ than people think.

  52. Why are the sales of microwaves expected to rise?

  A) They are becoming more affordable.

  B) They have a shorter life cycle than other appliances.

  C) They are getting much easier to operate.

  D) They take less time to cook than other appliances.

  53. What recommendation does the study by the University of Manchester make?

  A) Cooking food of different varieties.

  B) Improving microwave users’ habits.

  C) Eating less to cut energy consumption.

  D) Using microwave ovens less frequently.

  54. What does Professor David Reay try to argue?

  A) There are far more emissions from cars than from microwaves.

  B) People should be persuaded into using passenger cars less often.

  C) The UK produces less CO₂ than many other countries in the EU.

  D) More data are needed to show whether microwaves are harmful.

  55. What does Professor David Reay think of the use of microwaves?

  A) It will become less popular in the coming decades.

  B) It makes everyday cooking much more convenient.

  C) It plays a positive role in environmental protection.

  D) It consumes more power than conventional cooking.

  四级听力解析

  新东方呼和浩特学校 武曦婷

  新闻解析:

  新闻整体难度适中。第一篇与第三篇新闻内容较为简单易理解,第二篇新闻语速稍快,所问问题设计需要理解概括的主旨大意题。

  新闻1

  原文大意:英国面临着男性护工数量的下降的问题,导致这一问题的根本原因在于根深蒂固的文化观念。因此政府计划采取措施号召更多男性选择护工职业。

  难度:2星

  Question1: What problem is Britain facing?

  Figures show the number of male nurses has fallen in the last three years.

  Question2: What is cause of the problem according to the UK Health Secretary?

  The UK Health Secretary said this is clearly a cultural problem, and probably one that exists in many parts of the world.

  新闻2

  原文大意:一位来自利比亚的游客在海滩上睡觉时被突然上涨的潮水所包围并阻断了回岸上的路。幸好急救人员及时发现,并将他送往了医院。

  难度:3星

  Question3: What does the news report say about the Libyan man?

  He was surrounded by the tide when he was sleeping on the beach.

  Question4: What did Keys Porter say at the interview?

  Our beach is so flat that’s very common for the tide to come around back of people and cut them off from the beach. Thankfully the emergency services have worked well together to ensure a positive outcome.

  新闻3

  原文大意:一只浣熊爬到了25层高的摩天大楼,并在狭窄的屋檐上进行穿梭,引得人们的关注并发布到网上。随后人们打电话叫来野生动物保护公司捕捉到了浣熊并把它放生到了野外。

  难度:2星

  Question5: What does news report say about the racoon, the small cat-like animal?

  A racoon, a small cat-like animal climbed to the top of a 25 story skyscraper early on Wednesday.

  Question6: What will the wildlife animal management company do with the captured racoon?

  A wildlife animal management company will release the animal to the wild.

  Question7:What did one online post say?

  One online post said the racoon has succeed in uniting the country the way no politician could.

  长对话解析:

  长对话第一篇讨论内容为讲话者两人的第一份工资及用处,对话每轮长度标准,答案基本位于答语当中,整体较简单。第二篇长对话中间有部分并非标准问答,答案并非都在答语当中,难度稍大。

  长对话1

  难度:2星

  Question8: Why did the woman feel excited?

  答案:This is the fist time she has ever been paid for a month of full-time work.

  Question9: When did the man get his first full-time job?

  答案:It’s been two decades.

  Question10: What did the man do when he got his first pay?

  答案:He bought a new suit for work, and took his parents to a nice restaurant to celebrate.

  Question11: What does the woman she is going to do?

  答案:She’s going to joining a gym.

  长对话2

  难度:3星

  Question12: Why does man seem to be distracted?

  答案:He hasn’t decided if he should accept the offer for phD program in London or if he should take the job offer in New York.

  Question13: What does the woman say the man should do?

  答案:Ask his family and adviser to get the advice.

  Question14: What does the man say is the part of his problem?

  答案:His parents want him to get the degree, but his adviser suggests him to get more work experience.

  Question15: Why doesn’t the man’s girlfriend agree to get married right now?

  答案:She thinks they need to wait until they launch their careers.

  短文解析:短文题型整体难度适中。第一篇短文较为简单,语速非常慢,容易定位和寻找答案。第二、三篇文章体裁相对有些难度,但其中大部分都有提示词、停顿以及语调变化提示。第三篇短文较长。

  短文1

  主题:如何锻炼和提高自己的分析能力

  难度:2星

  Question16: What kind of ability do analytical skills refer to in the passage?

  Our ability to understand and solve problems using information we have available.

  Question17: What does the passage say is an entertaining way of enhancing one’s analytical skills?

  An entertaining way of enhancing your analytical skill is to engage them by playing brain games.

  Question18: What else does the speaker advise people to do to improve their analytical skills?

  Joining a debate or reading club or group.

  短文2

  主题:狗狗是否能像人类一样与同伴之间产生很深的感情

  难度:2星半

  Question19: What does the passage say we don’t know much about?

  We are rather ignorant about the nature of the relationships that from between dogs.

  Question20: What does Dr. Mark Bekof say about dogs?

  They can form deep and lasting bonds with the fellow dogs as well as humans.

  Question21: What does the speaker say about most dogs?

  Most dogs stay with one partner their whole lives.

  短文3

  主题:一个男孩意外被绊倒后发现了距今120万年前的类象动物的化石并交给了新墨西哥州大学相关专家进行研究。

  难度:3星

  Question22: What does boy Jude Sparks thinking has discovered?

  When he tripped over what he though was a cow bone.

  Question23: What are the researchers at the New Mexico State University doing with the boy’s discovery?

  The researchers at the New Mexico State University are preserving the discovery which is identified as an ancient elephant-like animal.

  Question24: What did professor Peter Hall say when interviewed by ABC News?

  It was fortunate that the family didn’t try to take up the fossil because that could destroy the specimen. They did the right thing by calling someone who would know what to do.

  Question25: What do the researchers plan to do?

  They hope to return to the site with geologists for additional search as there could be more fossils near the site.

  

新东方呼和浩特微信:呼和浩特新东方 (微信号:hhhtxdf

最新优惠报名、讲座活动、考试信息,请扫一扫二维码,关注我们的官方微信!

焦点推荐

版权及免责声明

凡本网注明"稿件来源:新东方"的所有文字、图片和音视频稿件,版权均属新东方教育科技集团(含本网和新东方网) 所有,任何媒体、网站或个人未经本网协议授权不得转载、链接、转贴或以其他任何方式复制、发表。已经本网协议授权的媒体、网站,在下载使用时必须注明"稿件来源:新东方",违者本网将依法追究法律责任。

本网未注明"稿件来源:新东方"的文/图等稿件均为转载稿,本网转载仅基于传递更多信息之目的,并不意味着赞同转载稿的观点或证实其内容的真实性。如其他媒体、网站或个人从本网下载使用,必须保留本网注明的"稿件来源",并自负版权等法律责任。如擅自篡改为"稿件来源:新东方",本网将依法追究法律责任。

如本网转载稿涉及版权等问题,请作者见稿后在两周内速来电与新东方网联系,电话:010-60908555。

2020,学习不能停!

已为26045位学员提供学习规划

*验证码

*短信验证码